Menu

Veelgestelde vragen

Verpakking.nl helpt je graag op weg in de wereld van verpakkingen. Hieronder vind je een aantal vragen die ons regelmatig worden gesteld. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!

Karton

Wat is golfkarton?

Golfkarton bestaat uit vlakke lagen karton met daartussen een laag gegolfd karton. Deze lagen samen, zorgen voor de stevigheid. Heb je één laag gegolfd karton, dan noemen we dit enkelgolf. Heb je twee lagen gegolfd karton, dan noemen we dat dubbelgolf. Onder deze twee categorieën vallen nog specifiekere typen waarbij meestal de dikte in mm wordt aangegeven. Staan er twee getallen? Dan gaat het om dubbelgolf en duiden de twee getallen de dikte in mm per golf aan. Bijvoorbeeld: BC-golf 3/4 mm is een dubbelgolf doos met een golf van 3 mm en een golf van 4 mm; samen dus 7 mm. De dikte van de golven plus de dikte van de vlakke lagen karton vormen samen de totale dikte van het karton. Om de buitenmaat van de kartonnen dozen te bepalen tel je deze dikte (x2) op bij de lengte, breedte en hoogte.

Wat is enkelgolfkarton?

Enkelgolfverpakkingen hebben, zoals de naam al doet vermoeden, één enkele golf. Deze golf (de dekbaan) wordt aan in ieder geval één zijde verlijmd met een toplaag. Gaat het om een verpakkingsdoos, dan wordt aan beide zijden een toplaag verlijmd. Een enkele golf kun je uitvoeren in verschillende golftypen. De verschillende typen hebben verschillende diktes. De meest voorkomende enkelgolf golfsoorten zijn E, B en C. Een E golf is 1,5 mm dik. Een B golf 3 mm en een C golf 4mm.
Enkelgolfkarton wordt het meeste gebruikt om lichtere producten te verpakken.
Gebruik tot ongeveer 10-15 kg.

Wat is dubbelgolfkarton?

In dubbelgolfverpakkingen kun je meer verpakken, omdat de dubbele golf vele malen sterker is dan een enkele golf. Bij dubbelgolfdozen zien we een combinatie van verschillende golftypen, zoals AC-, BC-, EB-, BE- en EE-golf. De golfdikte verschilt bovendien, namelijk respectievelijk: 9 mm, 7 mm, 4,5 mm, 4,5 mm en 3 mm.
Gebruik vanaf ongeveer 10-15 kg.

Wat is driegolfkarton?

Driegolfkarton is uitermate sterk en daardoor uitsluitend geschikt voor grote, zware en industriële goederen, zoals vliegtuigonderdelen en machines. De meest voorkomende golfcombinaties zijn BAA-, CAA- en AAA-golf. De diktes variëren van respectievelijk 13 mm, 14 mm en 15 mm.

Hoe vaak kan karton worden gerecycled?

In tegenstelling tot glas en blik, welke oneindig gerecycled kunnen worden, komt karton een keer of 7 door het recycleproces heen. Dit heeft te maken met de vezelstructuur die iedere cyclus verkort. De vezels van oudere verpakkingen worden in de centrales gecombineerd met nieuwere vezels om een optimale kwaliteit karton te garanderen.

Andere vraag?

Neem contact met ons op. We helpen graag.

Contact opnemen

We helpen je graag verder!

Hulp of advies nodig?

Contact opnemen

Neem contact met ons op en we bespreken jouw wensen graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen en antwoorden in onze veelgestelde vragen.

Bekijk de FAQ

Prijs aanvragen

Vraag vrijblijvend en eenvoudig een prijsopgave aan.

Vraag een prijs aan