Menu

upv richtlijnenvoorverpakkingen2

UPV-richtlijnen voor verpakkingen: Wat UPV betekent voor jouw verpakkingskeuzes

In 2024 zijn bedrijven meer dan ooit verantwoordelijk voor de volledige levenscyclus van hun producten, met name op het gebied van verpakkingen. Dit komt door de aangescherpte UPV-richtlijnen, oftewel uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. UPV vereist dat producenten niet alleen zorgen voor de productie van hun producten, maar ook voor het afvalbeheer van verpakkingen die ze op de markt brengen. Maar wat betekent dit voor bedrijven die verpakkingen gebruiken? In deze blog leggen we uit wat UPV precies inhoudt, welke richtlijnen in 2024 gelden en hoe je als bedrijf kunt voldoen aan deze wetgeving.

Wat houdt UPV in?

UPV (in het Engels: EPR (Extended Producer Responsibility) is een beleidsmaatregel waarbij de verantwoordelijkheid voor de milieueffecten van producten verschuift naar de producenten. Dit betekent dat bedrijven niet alleen verantwoordelijk zijn voor de productie van hun producten, maar ook voor het afval dat deze producten genereren. In het geval van verpakkingen zijn bedrijven verplicht om zorg te dragen voor het inzamelen, recyclen en op een verantwoorde manier afvoeren van het verpakkingsmateriaal. Het doel van UPV is om bedrijven aan te moedigen om verpakkingen te ontwerpen die gemakkelijker te recyclen zijn, langer meegaan of minder schadelijke materialen bevatten.

Verpakkingswetgeving 2024

Vanaf 2024 zijn de UPV-richtlijnen verpakkingen in verschillende Europese landen aangescherpt. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de huidige wetgeving:

  1. Rapportageverplichting: Bedrijven die verpakkingen op de markt brengen, moeten jaarlijks rapporteren over de hoeveelheden en soorten verpakkingsmaterialen die ze gebruiken. Deze rapportage moet worden ingediend bij nationale registers, zoals LUCID in Duitsland en CITEO in Frankrijk. Dit geldt zowel voor binnenlandse verkoop als voor export naar andere landen. In Nederland zijn bedrijven verplicht een bijdrage te betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Deze bijdrage dekt de kosten voor de inzameling, recycling en verwerking van verpakkingsafval.
  2. Financiële bijdragen: Producenten moeten bijdragen aan de kosten voor het inzamelen, recyclen en verwerken van verpakkingsafval. Deze kosten zijn gebaseerd op de hoeveelheid en het type verpakkingsmateriaal. Hoe beter recyclebaar het materiaal, hoe lager de bijdrage. Dit stimuleert bedrijven om voor duurzamere verpakkingsopties te kiezen.
  3. Materiaalidentificatie: In veel landen moeten verpakkingen voorzien zijn van materiaalcodes en recyclingsymbolen. Deze labels helpen bij het sorteren en recyclen van het verpakkingsmateriaal. Bedrijven moeten erop letten dat hun verpakkingen voldoen aan de specifieke eisen van elk land.
  4. Minimumvereisten voor recycling: Tegen 2025 moeten alle EU-lidstaten minstens 65% van het verpakkingsafval recyclen. In 2024 worden bedrijven al gestimuleerd om bij te dragen aan dit doel door te kiezen voor verpakkingen die eenvoudig recyclebaar zijn. Materialen zoals plastic, die moeilijk te recyclen zijn, worden ontmoedigd door hogere vergoedingen.
  5. Land-specifieke regels: De uitvoering van UPV verschilt per land. In Duitsland en Frankrijk zijn producenten bijvoorbeeld verplicht om vanaf de eerste gram verpakkingsmateriaal te registreren en te betalen voor recycling. In Nederland geldt deze verplichting pas vanaf 50.000 kg aan verpakkingsafval, maar de wetgeving wordt ook hier steeds strenger.
upv richtlijnenvoorverpakkingen1

Duurzaamheid en het verminderen van plastic

Een belangrijk speerpunt van de UPV-richtlijnen is het terugdringen van plastic afval. Plastic is moeilijk te recyclen en draagt in grote mate bij aan milieuvervuiling. Bedrijven worden aangemoedigd om over te stappen op duurzamere materialen, zoals papier, karton of composteerbare bioplastics. Daarnaast kunnen bedrijven besparen op de kosten van afvalbeheer door te kiezen voor verpakkingsopties die minder belastend zijn voor het milieu.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Als jouw bedrijf verpakkingen gebruikt, verwerkt of op de markt brengt, moet je in 2024 aan deze richtlijnen voldoen. Dit houdt in dat je moet bijhouden welke materialen je gebruikt, deze moet rapporteren aan de bevoegde instanties en financiële bijdragen moet leveren aan het afvalbeheer. Het is belangrijk om te investeren in duurzamere verpakkingsopties, niet alleen om kosten te besparen, maar ook om te voldoen aan de strengere regelgeving die in Europa van kracht is.

Duurzame verpakkingskeuzes maken

De aangescherpte UPV-richtlijnen van 2024 bieden bedrijven de kans om duurzamer te opereren. Door te kiezen voor lichtere, gemakkelijk recyclebare en milieuvriendelijke verpakkingen, kunnen bedrijven niet alleen de milieu-impact verminderen, maar ook hun kosten verlagen. Bovendien helpt het om verpakkingen correct te labelen met de juiste recyclingsymbolen en materiaalcodes, zodat ze voldoen aan de nationale regelgeving.

Wil jij overstappen naar duurzame verpakkingen?

Wil je als bedrijf voldoen aan de UPV-richtlijnen en tegelijkertijd kiezen voor duurzame verpakkingsopties? Bezoek VerpakkingsShop.nl voor een breed assortiment aan kant-en-klare, milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen die eenvoudig te recyclen zijn. Heb je liever bedrukte verpakkingen met je eigen logo of in je huisstijl? Kijk dan bij Brabo Verpakking voor maatwerkoplossingen die passen bij jouw branding én bijdragen aan een lagere milieu-impact. Maak vandaag nog de overstap naar verpakkingen die voldoen aan de UPV-wetgeving en verminder je kosten voor verpakkingsafvalbeheer.

Meer informatie over de UPV-richtlijnen en verpakkingswetgeving vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Voor specifieke details over de duurzaamheidsdoelstellingen en verpakkingsvereisten in 2025 kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

 

16-09-2024

Advies ontvangen?

Zoek je advies voor het verpakken van jouw product? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ik wil advies

We helpen je graag verder!

Hulp of advies nodig?

Contact opnemen

Neem contact met ons op en we bespreken jouw wensen graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen en antwoorden in onze veelgestelde vragen.

Bekijk de FAQ

Prijs aanvragen

Vraag vrijblijvend en eenvoudig een prijsopgave aan.

Vraag een prijs aan