Menu

220

Bepaling formaat en kwaliteit kartonnen dozen

Je hebt dozen nodig om je producten naar je klanten te verzenden. Maar er zijn veel soorten dozen te verkrijgen. Hoe bepaal je nu welk soort doos je nodig hebt?

Wat ga je verpakken?

Kartonnen dozen zijn licht en sterk. Ze geven een goede bescherming tegen beschadiging en maken het geheel niet zwaarder dan nodig. Dozen zorgen er ook voor dat je je producten gemakkelijk kunt stapelen. Afhankelijk van wat je in de kartonnen dozen gaat verpakken, bepaal je het formaat en de dikte van het golfkarton.

Amerikaanse vouwdozen

Als je op zoek gaat naar kartonnen dozen, zal je al snel Amerikaanse vouwdozen tegenkomen. Dit zijn de meest gebruikte golfkartonnen dozen. Ze zijn te herkennen aan hun eenvoudige ontwerp met 4 kleppen aan boven- en onderzijde, die te sluiten zijn met tape. Een groot voordeel van dit eenvoudige ontwerp is dat de Amerikaanse vouwdozen ongevouwen, vlak op elkaar gestapeld kunnen worden en daardoor weinig ruimte innemen. Daarnaast kunnen de dozen dankzij hun eenvoudige ontwerp goedkoop geproduceerd worden.

Amerikaanse vouwdozen zijn ook bekend onder de naam FEFCO 0201. De FEFCO aanduiding is bedacht door de Europese Federatie van Golfkarton. Ieder FEFCO-nummer staat voor een specifieke doos en specifieke eigenschappen. Deze gaan over het aantal kleppen, de sluiting of mogelijke uitsparingen in de doos. FEFCO 0201 houdt in dat het gaat om een Amerikaanse vouwdoos met vier vlakken en acht kleppen in totaal. Binnen een FEFCO-type kan er nog voor verschillende formaten gekozen worden.

Hoe bepaal je het formaat van de doos?

De afmetingen van dozen worden vaak in mm aangeduid in de volgorde lengte x breedte x hoogte. Dit is de binnenmaat van de doos. Een doos met afmeting 200 x 150 x 105 is dus aan de binnenzijde 20 cm lang, 15 cm breed en 10,5 cm hoog. Ga je de dozen op een pallet of in een rolcontainer vervoeren, dan is de buitenmaat ook van belang. De buitenmaat wordt bepaald door de dikte van het karton. Hierover later meer.

Om het juiste formaat te bepalen, zet je alle producten die je samen wilt verpakken bij elkaar en meet je de lengte, breedte en hoogte. Blijft er ruimte over in de doos? Dan kan deze eventueel nog opgevuld worden met vulpapier, luchtkussentjes of ander opvulmateriaal.

Hoe stevig moet de doos zijn?

Je wilt natuurlijk dat je producten heelhuids op plaats van bestemming aankomen. Om daarvoor te zorgen kies je voor het juiste type golfkarton. Je kunt kiezen voor enkelgolf, dubbelgolf en zelfs drielaags golfkarton, maar hoe dikker het karton des te duurder de doos. Kies daarom het type golfkarton dat geschikt is voor jouw producten.

Wat is golfkarton?

Golfkarton bestaat uit vlakke lagen karton met daartussen een laag gegolfd karton. Deze lagen samen, zorgen voor de stevigheid. Heb je één laag gegolfd karton, dan noemen we dit enkelgolf. Heb je twee lagen gegolfd karton, dan noemen we dat dubbelgolf. Onder deze twee categorieën vallen nog specifiekere typen waarbij meestal de dikte in mm wordt aangegeven. Staan er twee getallen? Dan gaat het om dubbelgolf en duiden de twee getallen de dikte in mm per golf aan. Bijvoorbeeld: BC-golf 3/4 mm is een dubbelgolf doos met een golf van 3 mm en een golf van 4 mm; samen dus 7 mm. De dikte van de golven plus de dikte van de vlakke lagen karton vormen samen de totale dikte van het karton. Om de buitenmaat van de kartonnen dozen te bepalen tel je deze dikte (x2) op bij de lengte, breedte en hoogte.

E-golf, B-golf en C-golf en combinaties

In enkelgolf bestaan deze soorten:

  • E-golf wordt in de volksmond ook wel minigolf genoemd. E-golf heeft een kartondikte van + 1,5 mm.
  • B-golf wordt ook wel enkele of fijne golf genoemd. Deze is + 3 mm dik.
  • C-golf wordt ook wel grove golf genoemd. Grove golf is + 3,6 mm dik.

Enkelgolf is te gebruiken voor het verpakken van producten tot 30 kg. Voor optimaal gebruik raden we je aan om de binnenruimte zo volledig mogelijk te vullen.

Heb je het over dubbelgolf, dan worden combinaties van bovenstaande soorten gemaakt, zoals:

  • EE-golf, ook wel dubbele minigolf genoemd. Deze heeft een kartondikte van + 3 mm.
  • EB-golf, een combinatie van E- en B-golf, deze is ongeveer 4,5 mm dik.
  • BC-golf, een combinatie van B- en C-golf en dus ongeveer 6,6 mm dik.

Dubbelgolf kun je gebruiken om producten te verpakken tot 70 kg. Je kunt het beste voor dubbelgolf kiezen als je producten zwaar of breekbaar zijn.

Dozen bedrukken

Kartonnen dozen kunnen ook gemakkelijk bedrukt worden. Laat door Brabo Verpakking de dozen bedrukken met de logo van jouw bedrijf en vergroot hiermee je herkenbaarheid.

Advies of meer informatie nodig?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden om dozen te laten bedrukken of wil je meer informatie over welk formaat of type kartonnen dozen je nodig hebt voor jouw producten? Neem contact op met Brabo Verpakking.

Advies ontvangen?

Zoek je advies voor het verpakken van jouw product? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ik wil advies

We helpen je graag verder!

Hulp of advies nodig?

Contact opnemen

Neem contact met ons op en we bespreken jouw wensen graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen en antwoorden in onze veelgestelde vragen.

Bekijk de FAQ

Prijs aanvragen

Vraag vrijblijvend en eenvoudig een prijsopgave aan.

Vraag een prijs aan