Menu

127

5 x Sinterklaas weetjes

Ieder jaar vieren we met z'n allen Sinterklaas. Maar wie is Sinterklaas en hoe zit het met de bijbehorende tradities? Verpakking.nl heeft 5 Sinterklaas weetjes voor u op een rij gezet: 

  1. Sint Nicolaas stierf op 6 december ca. 340 na Christus. St. Nicolaas was bisschop van Myra (Klein Azië). Na zijn dood werd hij heilig verklaard om zijn goede daden. Zo’n 2000 jaar na zijn dood ontstonden er allerlei legendes over hem en zijn daden. Wij ‘vieren’ dus zijn sterfdag en niet zijn verjaardag.
  2. We vieren het sinterklaasfeest op 5 december in plaats van 6 december omdat vroeger de volgende dag al om 6 uur ‘s avonds begon. Wij vieren dus eigenlijk 6 december. In België pakken de kinderen in de vroege ochtend op 6 december hun cadeautjes uit.
  3. Sint Nicolaas was een bisschop in Turkije en hij persoonlijke dienaren genaamd pages had. De kleding die de Pieten dragen is de typische 16e eeuwse kleding voor pages.
  4. Een echte Sinterklaastraditie is schoentje zetten. Dit wordt in Nederland al sinds de zestiende eeuw gedaan en is vooral populair bij kleine kinderen die ’s ochtends meestal sinterklaassnoep (chocoladeletters, taai taai, marsepein) of kleine cadeautjes in hun schoen vinden.
  5. Er zijn meerdere ideeën waarom chocoladeletters typisch iets voor Sinterklaas is: Idee 1: in de Middeleeuwen werden op kloosterscholen eetbare letters gebruikt om kinderen te belonen met het leren van schrijven. Als ze een letter onder de knie hadden, dan kregen ze een broodletter als beloning. Idee 2: in de negentiende eeuw bedekte men de cadeaus met een laken met de eerste letter van het kind. Idee 3: Sinterklaas gebruikt chocolade letters om kinderen te testen of ze goed met elkaar om kunnen gaan. De ene letter lijkt natuurlijk meer te zijn dan de ander. Waarom echter de letters nu van chocola zijn, is onbekend. Dit zijn allemaal ideeën maar niets is zeker.

Advies ontvangen?

Zoek je advies voor het verpakken van jouw product? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ik wil advies

We helpen je graag verder!

Hulp of advies nodig?

Contact opnemen

Neem contact met ons op en we bespreken jouw wensen graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen en antwoorden in onze veelgestelde vragen.

Bekijk de FAQ

Prijs aanvragen

Vraag vrijblijvend en eenvoudig een prijsopgave aan.

Vraag een prijs aan